MOOCs goes SPOCs..? And COOCs!

MOOCI juninumret av TD Magazine från ATD sammanfattas i artikeln ‘Don’t Call It a MOOC‘ de senaste trenderna inom MOOCs (Massive Online Learning Courses). Sedan starten 2012 har dessa utvecklats från att vara verktyg för välrenommerade universitet att erbjuda sina föreläsningar gratis online, till ett format för utbildning som även företag och andra organisationer börjar använda. I Sverige har det varit skralt  med MOOCs från högskolor och universitet, men trenden bröts när Karolinska Institutet blev MOOC-pionjärer våren 2014 med tre kurser. Sedan följde Stockholms Universitet upp i med en kurs om global hållbarhet i höstas, därefter har Chalmers lanserat sitt online campus, ChalmersX, tidigare i år.

Nu ses trenden att MOOCs också används i företagsutbildning, som i learningsfären fått den muntra förkortningen COOCs (Corporate Open Online Courses). Många företag och organisationer i Sverige har under flera år arbetat med konceptet rapid elearning,  och med detta  byggt upp bibliotek av korta, målgruppsanpassade onlinekurser där ämnesexperterna själva skapar kursinnehållet på ett enkelt sätt med stöd av mallar i tex powerpoint. Nu kan vi se att detta arbetssätt  sprids och görs ännu enklare genom att använda samma processer och verktyg som just universiteten gör i sin produktion av MOOCs.

Andra utvecklingar som beskrivs i artikeln är användningen av SPOCs (Small Private Online Courses) där en onlinekurs används som en förberedande teorimodul inför en lärarledd session. Denna session blir istället en interaktiv dialog med frågor/svar kring innehållet i videon, där eleverna i små arbetsgrupper tillämpar kunskaperna de lärt sig. Mer likt det utbildningskoncept vi länge kallat blended Learning. Även cMOOCs —connectivist MOOCs— som också innehåller stöd för samarbete mellan elever och certifiering av kunskaper, spås öka i omfattning.

Men vad menas då med xMOOCs..? Och kommer MOOCs, SPOCs och COOCs vara något som kommer förändra sättet hur vi lär oss? Vad tror du? Kommentera gärna. Eller kontakta mig för en diskussion, ulf.annerberg@learntech.se

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *